Mesto odpredá sieť televíznych kablových rozvodov nakoniec za 8000 eur

14.11.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 14. novembra (TASR) - Stovky domácností vo Vranove nad Topľou majú po takmer dvojtýždňovej prestávke prístup k rozšírenému balíku televíznych staníc. Ponuku desiatok slovenských a zahraničných kanálov im opätovne sprístupnil doterajší prevádzkovateľ mestských káblových rozvodov - spoločnosť TELECOM TKR, ktorá sa stane na základe konečnej dohody so samosprávou ich definitívnym vlastníkom.
Spoločnosť TELECOM TKR začala šíriť televízny signál cez sieť mestských káblových rozvodov na základe predbežnej dohody v apríli tohto roka, keď mesto potrebovalo urýchlene zabezpečiť prechod z analógového vysielania na digitálne. Vtedajší prevádzkovateľ rozvodov, a to Mestský bytový podnik, ktorý je v súčasnosti v konkurze, nemal na potrebnú zmenu technológie finančné krytie.
Následný odpredaj televíznych rozvodov mesta TELECOMu TKR za cenu podľa znaleckého posudku odobrili ako prípad osobitného zreteľa, vzhľadom na operatívne zabezpečenie šírenia signálu zo strany tejto spoločnosti, vranovskí poslanci počas júnového zasadnutia Mestského zastupiteľstva (MsZ). Poslanecký zbor tak rozhodol skôr, ako mal v rukách názor nezávislého znalca, ktorý následne ohodnotil zastarané televízne rozvody mesta iba na 5200 eur.
Niektorí poslanci očakávali, že sa ich hodnota môže pohybovať až na úrovni 50.000 eur. MsZ preto neskôr v októbri pôvodné uznesenie o odpredaji rozvodov zrušilo, čo viedlo následne k obmedzeniu ponuky zo strany TELECOMu TKR. Z troch desiatok televíznych staníc bolo možné sledovať iba základných päť.
Poslanci však svoje rozhodnutie prehodnotili a počas piatkového (11.11.) zasadnutia MsZ schválili odpredaj mestských rozvodov ich súčasnému prevádzkovateľovi za sumu 8000 eur. TELECOM TKR ešte v priebehu tohto dňa rozšíril vysielanie o všetky televízne stanice z pôvodnej programovej ponuky.
S konečným rozhodnutím MsZ všetci poslanci nesúhlasia. Proti priamemu odpredaju rozvodov bez vyhlásenia verejno-obchodnej súťaže dlhodobo vystupoval Štefan Topľanský (Smer-SD), ktorý podotkol, že o ich kúpu mala záujem aj ďalšia telekomunikačná spoločnosť. \"Rokovať sa malo aj s ostatnými firmami. Podľa môjho názoru mohlo získať vyhlásením súťaže mesto, ako aj jeho obyvatelia oveľa viac,\" poznamenal.
Opačný názor zastáva poslanec Igor Pribula (SDKÚ-DS), ktorý si myslí, že odpredaj bolo potrebné zrealizovať čo najskôr. V uplynulých dňoch sa podľa jeho slov zo siete mestských rozvodov pre obmedzenie ponuky služieb poodpájali stovky domácností, čím stratila rozvodová sieť na svojej hodnote. \"O chvíľu by sme robili výberové konanie na nič, nebolo by čo ponúkať,\" zdôraznil na margo ubúdajúcej klientely. \"Som rád, že to traumatizovanie občanov našimi rozhodnutiami konečne skončilo, môžeme sa zaoberať podstatne dôležitejšími vecami vo Vranove,\" uzavrel Pribula.
 

Vyberte región